[...] że przeszkadza w codziennym życiu. Choroba Alzheimera (AD) jest najczęstszym typem demencji, odpowiadającym za co najmniej dwie trzecie przypadków demencji u osób w wieku 65 lat i starszych. Choroba Alzheimera jest chorobą neurodegeneracyjną, która powoduje postępujące upośledzenie funkcji poznawczych, w tym pamięci, rozumienia, pojmowania, [...]
Międzynarodowy zespół naukowców (Iran, Stany Zjednoczone i Kanada) postanowił sprawdzić, co lepiej wspierać będzie wysiłek zawodnika sportów walki i jego zdolności do prowadzenia skutecznej walki podczas zawodów. Wyniki i podsumowanie Najlepsze efekty uzyskano w grupie stosującej kombinację kreatyny z sodą oczyszczoną. Za wyznacznik efektywności [...]
[...] legalne w Polsce CBD. Mimo wszystko Delta-9-tetrahydrokanabinol wywiera, określone, negatywne skutki zdrowotne. W Szwajcarii zalegalizowano kilka lat temu sprzedaż konopi z zawartością tetrahydrokannabinolu (THC) poniżej 1%. W konsekwencji marihuana o niskiej zawartości THC i wysokiej zawartości kannabidiolu (CBD), [...]
[...] białek oraz późniejszej syntezy białek mięśniowych po spożyciu serwatki, kazeiny i hydrolizatu kazeiny u zdrowych osób starszych. 48 starszych mężczyzn w wieku około 75 lat zostało losowo przydzielonych do spożycia: 20 g białka serwatkowego (w tym 9.3 g niezbędnych aminokwasów) 20 g białka kazeinowego (w tym 7.9 g niezbędnych aminokwasów) [...]
Wszyscy wiemy, iż żywność fast food nie sprzyja żywotności ustroju. Dlaczego? Przede wszystkim zawiera za dużo soli, cukru i kiepskiej jakości węglowodanów (np. frytki, bułki), prawie same niezdrowe tłuszcze (w tym nasycone i trans), bardzo mało lub wcale tłuszczów jednonienasyconych i wielonienasyconych. Podsumowanie Odkrycia te sugerują, że [...]
[...] podobnego eksperymentu na ludziach. Zdecydowali się na to naukowcy z Uniwersytetu Leeds Beckett w Anglii. Badanie Naukowcy podzielili 25 zdrowych osób w wieku od 65 do 75 lat na trzy grupy: grupa pierwsza - grupa kontrolna przyjmująca placebo, grupa druga i trzecia przyjmująca kapsułki z aminokwasami w dawce 0,21 g aminokwasów na kilogram masy [...]
W badaniu wzięto pod lupę 10 700 dzieci ze Stanów Zjednoczonych w wieku 2 i 4 lat. Większość piła mleko 2% lub o większej zawartości tłuszczu. W porównaniu do osób pijących 2% lub mleko pełne 2-letnie i 4-letnie dzieci pijące 1% (mleko odtłuszczone) miały o 64% większe szanse na nadwagę lub o 57% większe szanse na otyłość. Istniał trend, który [...]
Naukowcy badali reakcje na trening w dwóch grupach mężczyzn (w wieku 30 i 62 lat). Mężczyźni uczestniczyli w 10-tygodniowym cyklicznym programie treningu. Badano zawartość całkowitego testosteronu, wolnego testosteronu, kortyzolu, mleczanów i ACTH. Do oceny odpowiedzi wywołanych wysiłkiem zastosowano test wysiłkowy z dużym oporem (4 serie [...]
W ostatnich kilku latach mamy do czynienia z nagonką na zamienniki cukru. O ironio, najwięcej krzyczą i straszą osoby, które nie stosują tego rodzaju produktów. Często zdarza się też, iż osoby szafujące „argumentem” chemii codziennie jedzą produkty o wysokim stopniu przetworzenia, które bez wątpienia mają negatywny wpływ na zdrowie. Referencje: [...]
[...] dni. Kreatyna zmniejszała stężenie cholesterolu (o 5% po 8 tygodniach), stężenie trójglicerydów i VLDL o 22% po 8 tygodniach. Na zakończenie Nie są to wszystkie badania, dlatego nie należy postrzegać kreatyny tylko jako „środka dla pakerów”, ponieważ spektrum jej działania jest niezmiernie szerokie. Coraz częściej znajduje ona zastosowanie u [...]
Kwasy tłuszczowe omega-3 (n-3 PUFA, PUFA ang. polyunsaturated fatty acids) od dawna (końca lat 70. XX wieku) wiąże się np. ze zmniejszaniem stanu zapalnego i obniżaniem ryzyka sercowo-naczyniowego. Nie należy stawiać znaku równości pomiędzy wszystkimi rodzajami tłuszczów. Te z grupy omega-6 (szczególnie kwas arachidonowy) i kwasy tłuszczowe [...]
[...] dorośli, ponieważ ich ciała rosną. To samo dotyczy osób starszych. Dlaczego potrzeby żywieniowe zmieniają się wraz z wiekiem? Witamina E Witamina E wspomaga zdrowie serca, dlatego w diecie powinny się znaleźć orzechy, nasiona i oleje z nasion, np. z kiełków pszenicy. Podsumowanie Ryzyko niedoborów składników odżywczych rośnie wraz z wiekiem z [...]
[...] aby ocenić, czy chodzenie w okresie po posiłkach ma wpływ na glikemię. W tym randomizowanym badaniu wzięło udział 41 osób dorosłych z cukrzycą typu II (średni wiek 60 lat, średni czas trwania cukrzycy 10 lat). Randomizacja odbywała się za pomocą protokołu generowanego komputerowo. Przez okres 2 tygodni porównywano skuteczność zalecenia [...]
Jeszcze 10 lat temu zapewnienia, iż białka serwatkowe są zdrowe, brano tylko za marketing. Działo się tak do momentu, gdy pojawiły się liczne, niezależne badania, w których wykazano korzystny wpływ np. koncentratu czy izolatu białka serwatkowego na stężenie insuliny we krwi, ilość podskórnej tkanki tłuszczowej (białko ułatwia redukcję), system [...]
Withania somnifera (ashwagandha), to niezwykle popularne zioło wysoko cenione w medycynie ajurwedyjskiej i persko-arabskiej. W ostatnich kilku latach zyskało dużą popularność również w Polsce, zaczyna być rozpoznawalne podobnie jak różeniec górski (Rhodiola rosea) czy rozmaite odmiany żeń-szenia. Jeśli masz problemy z tarczycą Zanim zaczniesz na [...]
[...] (536,6 mln osób), w 2045 r. ma dotyczyć 12.2% populacji (783,2 mln). Częstość występowania cukrzycy była podobna u mężczyzn i kobiet i była najwyższa u osób w wieku 75 lat -79 lat. Referencje: That Thanh Ton i in. Trends in prediabetes and diabetes prevalence and associated risk factors in Vietnamese adults [...]
Wykorzystanie obciążenia treningowego, jak i zakresów powtórzeń zazwyczaj powiązane jest z tym, jak postępuje większość. Na siłowniach spotykamy się z treningową presją, która wskazuje na to, aby wykorzystywać niskie zakresy powtórzeń i spore ciężary. Wtedy w oczach otoczenia jesteśmy godni szacunku. Podsumowanie Opisywany zabieg treningowy [...]
Większość technik rozciągania spotykanych w Internecie jest kontrowersyjna, a nadmierne rozciągnięcie wcale nie sprzyja zawodnikom, szczególnie dyscyplin bazujących na sile i mocy mięśni. Rozciąganie przed treningiem jest archaiczną metodą spotykaną w starszych książkach i niestety także w wielu poradnikach publikowanych w serwisie YouTube. [...]
[...] która spowodowała, że jego prawa ręka jest prawie dwukrotnie większa w stosunku do lewego ramienia. Nazywany niemieckim „Popeye”, Schlitte od najmłodszych lat wiedział, jak wykorzystać swoje prawie 46 centymetrowe przedramię. Zaczął siłować się na rękę już w wieku 16 lat. Jego budowa ciała była raczej wątła, bo ważył zaledwie [...]
[...] przy dużej szybkości fazy koncentrycznej. Zresztą, gdyby nie znacząca szybkość, podnoszenie ciężarów nie byłoby możliwe. Zupełnie czym innym jest dynamiczne zarzucenie na klatkę piersiową 200 kg, a zrobienie tego w sposób powolny, „na raty” (jak nieraz robią strongmani). De Vos NJ i wsp. ustalali, jaki rodzaj treningu jest optymalny [...]